Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

GreenTech Movie Festival este mai mult decat un festival cinematografic, este o misiune de echipa. Campania lansata isi propune ca, pana in toamna, sa informeze publicul din Romania despre rolul, beneficiile si impactul tehnologiei asupra mediului. Continuam sa va facem cunoscute parerile expertilor din domeniul tehnologiei, al ecologiei si ne bucuram de sustinerea lui Dragos Schiopu, blogger si antreprenor vizionar, pasionat de tehnologie.

Astazi, 10 mai 2017, la implinirea a 10 ani provocatori de blogging sustinut, cu peste 4045 de articole, ii uram lui Dragos „La multi ani creativi”!

dragos s

Cum definiti tehnologia eco?

Adevarul e ca nu exista o tehnologie 100% non poluanta care sa fie verde si total prietenoasa cu mediul, inca din epoca topirii metalului se poate spune ca a aparut si poluarea pentru ca obtinerea temperaturilor inalte se face dand foc la ceva. Dar cred ca putem vorbi despre tehnologie eco in contextul in care ne ajuta sa scadem consumul de energie, sa fie din materiale care se pot recupera sau sunt biodegradabile si asa mai departe.

Cum poate fi reconstruita lumea post-consum din materiale reutilizabile si biodegradabile?

Pentru ca urmeaza sa-mi fac o casa, studiez foarte multe lucruri despre „living off-grid” si cred ca prin educatie se poate cumva merge in directia economisirii si a reutilizarii materialelor. De exemplu, puneam sticlele de plastic in tomberonul separat pentru ele, daca l-am vazut saptamani in sir plin de alte gunoaie mi-a fost destul de clar ca tomberonul respectiv nu ajunge intr-o colectare separata din pacate si am inceput sa nu mai separ nici eu plasticul de restul gunoiului. Probabil ar trebui date niste amenzi pentru cei care nu separa selectiv gunoiul.

Care sunt parametrii socio-culturali ai tehnologiei eco (context, specific, caracteristici)?

Greu de spus de unde ar putea sa vina spiritul de economie si eco in contextul in care suntem o societate de consum.

Cum poate fi regenerat mediul cu ajutorul tehnologiei?

Oho, sunt mii de solutii dar din pacate nu le folosim. Sunt adeptul lui Jacques Fresco si el explica destul de bine cum putem construi adevarate orase sustenabile si care se autosustin. Cred ca Masdar City ar putea fi un exemplu de asemenea oras al viitorului, fara masini, care produce electricitate si pentru Abu Dhabi, etc.

Care e impactul imersiunii tehnologice in sfera ecologiei?

Cred ca ne ajuta enorm, urmarim pasarile migratore cu dispozitive gps, putem monitoriza vremea, taierile de paduri, etc. Ne ajuta sa redescoperim lumea si sa o privim cu alti ochi.

Cunoasteti idei verzi revolutionare, proiecte tehnologice eco aparute din relatia ecologiei cu tehnologia?

Sunt dispozitive care capteaza din aer nu doar energie dar inclusiv CO2-ul sau alte substante toxice, nu mai stiu acum unde am citit. Masinile electrice chiar daca bateriile lor sunt un factor de poluare cred ca aduc un plus pentru omenire, etc.

Cum arata orasul viitorului?

Cum spuneam si mai sus, Masdar City sau proiectele de arhitectura ale lui Jacques Fresco sunt despre orasele viitorului. Comunitati de oameni care au teluri comune si inteleg ca dezvoltarea si educarea celor din jur ne ajuta pe noi ca omenire sa evoluam.

Cunoasteti exemple de bune practici (ecologie, tehnologie verde, mediu) din Romania?

Sa dau exemple de programe CSR cum e Scoala lui Andrei (Petrom) sau altele de genul? Sau sa ma gandedesc la faptul ca incepem sa avem ceva parcuri eoliene si solare. Oricum am putea sa facem mult mai mult.