Profesorul Karl-Henrik Robèrt, MD, PhD - o figură importantă în mișcarea de sustenabilitate la nivel mondial, unul dintre pionierii acestei mișcări, vorbește la GreenTech Film Festival despre: Dezvoltarea Durabilă Strategică - Știința modernă ne-a oferit în sfârșit piesa care lipsește. Cum pui totul în acțiune?
STRATEGIC SUSTAINABLE DEVELOPMENT
Conferinţă & Dezbatere
marţi, 12 noiembrie 2019, ora: 18.00, Seneca Anticafe, Strada Arhitect Ion Mincu 1
rezervări la: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Invitat special:
Profesorul Karl-Henrik Robèrt, MD, PhD - o figură importantă în mișcarea de sustenabilitate la nivel mondial, unul dintre pionierii acestei mișcări, ne vorbește la GTFF despre: Dezvoltarea Durabilă Strategică - Știința modernă ne-a oferit în sfârșit piesa care lipsește. Cum pui totul în acțiune?
Karl-Henrik este Profesor de Dezvoltare Durabilă Strategică la Institutul de Tehnologie Blekinge din Suedia. Cercetările sale despre legătura dintre ecologie, economie și tehnologie i-au oferit premiul Green Cross pentru Leadership Internațional. În 2000, a câștigat premiul Blue Planet Prize - „Premiul Nobel pentru Ecologie” - pentru crearea și dezvoltarea Cadrului pentru Dezvoltare Durabilă Strategică – cunoscută şi ca The Natural Step Framework, aplicat astăzi în domenii diverse precum agricultură, sistemele energetice sau construcții. Cadrul propune un set de instrumente sustenabile bazate pe date sțiintifice însă, explicate pentru a fi ușor de înțeles și pentru a putea fi aplicate în cât mai multe domenii. În 2005, a primit recunoaşterea The Social Responsibility Laureate Medal de către Global Center for Leadership Business Ethics, iar în 2006, a fost inclus în publicația 100 de Vizionari ai Secolului XX.
Important: Accesul la eveniment este gratuit și presupune o rezervare la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. cu subiectul Rezervare Dezbatere și numărul de locuri. După efectuarea rezervării, participanții la eveniment vor primi un handbook electronic al The Natural Framework în baza căruia își pot formula și pregăti întrebări pe care le pot trimite în avans organizatorilor.
Evenimentul se adresează antreprenorilor aflați la început de drum și mediului de afaceri, ONG-urilor, instiuțiilor publice, mediului academic (studenți cercetători și profesori), mass-media și publicului larg interesat de întelegerea conceptului de sustenabilitate.
SPEAKERI:
KARL-HENRIK
Profesor de Dezvoltare Durabilă Strategică la Institutul de Tehnologie Blekinge din Suedia
Cercetările sale despre legătura dintre ecologie, economie și tehnologie i-au oferit premiul Green Cross pentru Leadership Internațional. În 2000, a câștigat premiul Blue Planet Prize - „Premiul Nobel pentru Ecologie” - pentru crearea și dezvoltarea Cadrului pentru Dezvoltare Durabilă Strategică – cunoscută şi ca The Natural Step Framework, aplicat astăzi în domenii diverse precum agricultură, sistemele energetice sau construcții. Cadrul propune un set de instrumente sustenabile bazate pe date sțiintifice însă, explicate pentru a fi ușor de înțeles și pentru a putea fi aplicate în cât mai multe domenii. În 2005, a primit recunoaşterea The Social Responsibility Laureate Medal de către Global Center for Leadership Business Ethics, iar în 2006, a fost inclus în publicația 100 de Vizionari ai Secolului XX.

Sustainability Leader, IKEA
Din 2012, Mircea lucrează ca Sustainability Leader la IKEA România, cu responsabilități în domeniul eficienței energetice și a resurselor, gestionarea și prevenirea deșeurilor, educație, implicarea angajaților, produse și servicii sustenabile, proiecte comunitare, parteneriate cu antreprenorii sociali și includerea acestora ca furnizori în lanțul valoric. În 2006 a co-fondat ViitorPlus (Asociația pentru Dezvoltare Durabilă), implementând proiecte de sustenabilitate: împăduriri, eficiență energetică și energie regenerabilă, reciclare, antreprenoriat social, educație și conștientizare, reducerea impactului de mediu și amprentei ecologice. Între 2011 și 2014 a fost membru al Comitetului de Reprezentare al Coaliției de Mediu din România, o rețea de ONG-uri de mediu. Din 2007 până în 2012 a participat la Platforma pentru București (devenită ulterior Platforma pentru Orașe Durabile), o rețea de ONGuri care promovează dezvoltarea urbană durabilă. Mircea deține un masterat în Ecologie sistemică și sustenabilitate (Universitatea București) și unul în Inginerie (Calculatoare, Universitatea Politehnică București).
ANASTASIA STAICU
Director, Editura Seneca
Editura Seneca, condusa şi fondată de Anastasia, este prima editură verde din România. Prin procedeele de producție verde, 2 lei din prețul fiecărei cărți merg spre protejarea naturii. Editura foloseşte exclusiv hârtie reciclată și aplică conceptul de ”layout verde” – calcularea dimensiunilor unei cărți și paginarea astfel încât sa fie reduse cât mai mult posibil pierderile de material. Surplusul de hârtie este transformat în semne de carte, cărți poștale sau carnețele. În procesul de productie se folosesc cerneală și adezivi pe bază de apă, nepoluanți. Anastasia este formator acreditat și absolventă a Facultății de Pedagogie din Moscova și a Facultății de Litere, Universitatea București.
ROXANA PUIA
Director Marketing, Asociația Environ
Roxana are o experiență de peste 7 ani pe piața managementului deșeurilor de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori. De-a lungul timpului a inițiat și derulat zeci de campanii, proiecte și acțiuni de informare și constientizare în domeniul reciclării. Roxana a pus bazele unei rețele naționale de puncte de colectare în retail și magazine de proximitate.
DANIELA CHIFAN
Director Innovation Norway, România
Daniela este şeful Reprezentanţei Innovation Norway în România. Reprezentanţa desfăşoară activităţi de implementare a schemelor de finanţare care sprijină companiile din România. Granturile SEE şi norvegiene susţin dezvoltarea companiilor româneşti care îşi propun să crească competitivitatea şi inovarea în întreprinderi (start-ups, companii cu potenţial de creştere). Două programe sunt derulate în această perioadă în România - Dezvoltarea IMM-urilor din România şi Programul pentru Energie în România. Ariile programelor sunt: inovare verde în industrie, creșterea albastră și TI&C, energie regenerabilă, eficienta energetica, cercetare si dezvoltare, electrificare.
ELENA GAŞPAR-ION
Președinte SNRB – Sistemul National de Reciclare a Bateriilor
Elena este expert în conducerea companiilor start-up. În prezent conduce organizaţia SNRB - Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor, membru fondator – European Compliance Organisation for Batteries, Asociaţia Pan – Europeană a Organizatiilor de Transfer Responsabilitate şi reprezintă România în Bridging European and Local Climate Action (BEACON) şi Iniţiativa Europeană pentru Climă (EUKI).
NICOLETA TALPEŞ
Fondator şi organizator Green Tech Film Festival
Nicoleta este antreprenor şi conduce de 12 ani Media Image Factory – agenţie specializată în dezvoltarea proiectelor şi iniţiativelor cu impact social. În 2017 a fondat Green Tech Film Festival ca platformă de educaţie privind modul de viaţă sustenabil, grija faţă de mediu şi tehnologiile verzi, prin filme documentare, dezbateri, ateliere, workshpuri şi expoziţii. În 2009 a fondat Guerilla Verde, platformă de educaţie în scolile din România care a devenit eveniment satelit al iniţiativei europene Green Week. În 2018 a produs filmul 10 Zece, o serie de documentare care prezintă iniţiativele verzi din România. Nicoleta are un Master în Politici Sociale Europene la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, iar în prezent este doctorand la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti.
DINU DROG & VICTOR IANCU
Fondatori Cooperativa de Energie - un proiect start-up cu un model antreprenorial inovativ
Este prima cooperativă de energie verde din Sud – Estul Europei și din România, care va produce și furniza energie din surse nepoluante, în sistem 100% cooperatist. Spre deosebire de un furnizor clasic de energie, clienții Cooperativei de Energie devin membri cooperatori („acționari”), care pot participa direct și activ la dezvoltarea cooperativei, în baza principiului democratic „un membru, un vot”, și vor beneficia de servicii de calitate, prețuri 100% transparente și proceduri 100% digitalizate. În prezent, de la 15 membri fondatori, Cooperativa a crescut la 35 de membri cooperatori, fiecare cu o mare experiență profesională în domeniile în care activează. Și numărul membrilor cooperatori crește de la o zi la alta!
MODERATOR:
ANA MURRAY |
Ashoka România
Ana Murray este co-fondatoare a Black Button Books, prima editură înființată de femei din România. Anterior, timp de 9 ani, cu un focus pe strategie, comunicare digitală și manager de programe, Ana a făcut parte din echipa de management a celei mai mari companii de petrol și gaze din Sud-Estul Europei. Având mai mult de 10 ani în care s-a dedicat politicilor publice, implicării civice și sociale fie prin Aspen Institute (Fellow, 2010), fie prin German Marshall Fund of the United States (Fellow, 2016), Ana reușește să găsească un mod sustenabil de a avea impact. Mai târziu a lansat și o platformă pro-bono – Social Design Hub – cu scopul de a transfera informații și de a conecta profesioniști cu ONG-uri, studenți și antreprenori. Din 1 aprilie 2019, Ana este Strategy and Partnership Manager în cadrul Ashoka România
AGENDA
18.00 – 18.30 | Professor Karl-Henrik Robèrt, MD, PhD: Dezvoltarea Durabilă Strategică - Știința modernă ne-a oferit în sfârșit piesa care lipsește. Cum pui totul în acțiune?
18.30 – 18.40 | Sesiune Q & A, LIVE: Prof. Karl-Henrik Robèrt;
18.40 – 18.55 | Daniela Chifan – Director, Innovation Norway România – Finanțarea afacerilor sustenabile.
18.55 – 19.10 | Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA - O afacere sustenabilă, a fi sau a nu fi. Cazul IKEA.
19.10 – 19.20 | Anastasia Staicu, Director, Editura Seneca – Singura Editură Verde din România
19.20 – 19.30 | Roxana Puia, Director Marketing, Asociaţia Environ – Importanța reciclării deșeurilor electrice și electronice.
19.30 – 19.40 | Elena Gaşpar, Preşedinte SNRB – Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor - Rolul structurilor europene în schimbul de bune practici ce tin de sustenabilitate, dintre statele membre UE
19.40 – 19.45 | Dinu Drog & Victor Iancu, fondatori Cooperativa de Energie - Prima cooperativă de energie verde din Sud – Estul Europei și din România
19.45 – 19.50 | Nicoleta Talpeș, Fondator Green Tech Film Festival – Poate exista sustenabilitate fără educație?
19.50 – 20.00 | Sesiune Q & A