Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Sergiu Jiduc este cercetator in stiintele pamantului, expert in strategiile de dezvoltare sustenabila si singurul explorator roman din National Geographic Society. Sergiu Jiduc mic

Cercetarea sa se concentreaza in primul rand pe intelegerea dinamicii dintre sistemul climatic, siguranta resurselor de hrana si apa in zonele montane. De asemenea, Sergiu studiaza modurile in care comunitatile montane pot fi integrate in discursul international de dezvoltare sustenabila si in politicile de adaptare si atenuare a schimbarilor climatice.

Sergiu a crescut in Transilvania, Romania, unde prin intermediul alpinismului a dezvoltat o simpatie pentru mediul natural si studierea acestuia. Pasiunea sa pentru geografie l-a motivat sa studieze Environmental Geoscience la Universitatea din Edinburgh, urmata de un Master in Stiinta in Environmental Technology la Imperial College din Londra. Sergiu Jiduc a primit granturi prestigioase pentru cercetare, primul sau grant National Geographic fiind acordat in 2012 pentru evaluarea schimbarilor peisagistice din Anzii Peruani. El a publicat in reviste de specialitate precum Journal of Cryosphere.

In prezent, eforturile de cercetare ale lui Sergiu Jiduc acopera spectrul stiintelor naturale si sociale si includ: i) intelegerea mecanismelor de declansare precum si comportamentul ghetarilor in crestere sau in stare de avans rapid din Himalaya-Karakoram; ii) intelegerea legaturii dintre resursele de apa, hrana, energie si dezastrele naturale in zonele montane; iii), evaluarea solutiilor fezabile pentru a ajuta comunitatile montane sa se adapteze la inundatiilor glaciare catastrofale; iv) proiectarea si punerea in aplicare a sistemelor agricole hidroponice pentru a ajuta fermierii din zonele aride sa-si adapteze productia alimentara la schimbarile climatice; si v) evaluarea barierelor care impiedica adoptarea si difuzarea inovatiei tehnologice in comunitatile izolate de pe glob.

Sergiu Jiduc a efectuat ascensiuni in muntii Himalaya, Karakoram, Thien Shan, Anzi, Alpi si Caucaz. Sergiu este cel mai tanar (19 ani) alpinist roman care a ajuns in varful Khan Tengri (7010m) din Muntii Thien Shan, Kazahstan. Astfel, el a dobandit o experienta considerabila in gestionarea proiectelor si a expeditiilor in teren dificil.

Pe langa alpinism, Sergiu Jiduc este de asemenea, un comunicator stiintific realizat, care a lucrat la Festivalul International de Stiinte din Edinburgh si a tinut mai multe discursuri la evenimente precum TEDx Londra, Flood Expo Londra, Seminarele de Explorare ale Societatii Regale de Geografie din Londra, Societatea de Explorare a A Universitatii din Oxford precum si altele. El este, de asemenea, un fotograf peisagist si regizor de film aspirant.

In trecut Sergiu a activat la Ricardo Energy & Environment, o firma de consultanta pentru mediu si sustenabilitate, unde a contribuit cu informatii tehnice intr-o gama larga de proiecte precum cele legate de gestionare sustenabila a resurselor de apa din Marea Britanie, politici internationale privind schimbarile climatice si programe Europene care monitorizeaza calitatea aerului. In prezent Sergiu Jiduc lucreaza pentru Climate Bonds Initiative, o organizatie internationala non-profit care lucreaza exclusiv pentru mobilizarea pietei obligatiunilor de 100 de trilioane de dolari pentru finantarea solutiilelor care pot ameliora schimbarile climatice.

Foto: Jeremy Janeczko

 preview teaser 1                          preview teaser 2

 

Pentru a va oferi servicii mai bune, GreenTechFilmFestival.ro utilizeaza fisiere cookies. Continuand sa utilizati site-ul nostru, acceptati si sunteti de acord cu Termenii, conditiile si Politica de confidentialitate.