Pentru a va oferi servicii mai bune, utilizam cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Joi, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, au avut loc ultimele proiectii din cadrul GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi din Romania.

5D3A5720

 

Aflat la prima editie, GreenTech Film Festival si-a propus sa fie o premiera pe scena evenimentelor din mai multe puncte de vedere. Este primul festival carbon neutru din Romania. Pentru atingerea acestui scop, organizatorii festivalului au urmarit indeplinirea a doua obiective importante: reducerea emisiilor posibile si compensarea emisiilor inevitabile de gaze cu efect de sera. Realizarea acestor obiective s-a urmarit atat in cadrul organizarii propriu-zise a festivalului, cat si in activitatile necesare pentru realizarea filmului documentar 10 (ZECE), care a fost prezentat in deschiderea festivalului.

Pentru atingerea primului obiectiv, organizatorii au aplicat urmatoarele masuri: folosirea cartonului si a hartiei din materiale reciclabile, eliminarea tuturor materialelor printate, folosirea produselor locale pentru serviciile de catering, eliminarea ambalajelor de tipul plastic, PET sau metal si incurajarea invitatilor si a publicului larg de a folosi bicicleta sau mijlocul de transport in comun pentru deplasarea catre sala de cinema.

Pentru realizarea filmului documentar, deplasarile au fost facute cu masini electrice. Ca urmare, s-a obtinut o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de 270.9 kgCO2e.

Pentru a fi 100% un festival carbon neutru, reducerea emisiilor a fost completata de compensarea cantitatilor inevitabile CO2 sau a amprentei de carbon. Aceasta compensare s-a realizat prin sustinerea unui proiect local de energie regenerabila, achizitionand credite de carbon corespunzatoare impactului asupra mediului.

In cadrul festivalului s-a lansat filmul documentar romanesc, 10 (ZECE).Proiectul 10 consta intr-o serie de documentare ce prezinta solutii si programe existente in Rominia, in spatele carora stau oameni a caror poveste merita povestita. 10 (ZECE) prezinta o societate romaneasca aflata in schimbare despre care nu aflam din canalele media clasice.  De aceea am dorit ca documentarele sa fie disponibile online, gratuit, dupa incheierea festivalului”, Nicoleta Talpes, organizatorea GreenTech Film Festival. 21766451 442131862846936 6255707357043169874 n

In proiectul 10 (ZECE) vor fi incluse si cele doua scurtmetraje alese castigatoare la concursul lansat in cadrul GreenTech Film Festival -  „Mereu pe fuga, dar nu si azi”, realizat de Ioana Grigore, si „Jurnal de Gradina”, realizat de Dorin Moldoveanu.  

Pe langa noutatea de a fi primul festival cu amprenta 0 de carbon, organizatorii au prezentat in premiera documentare romanesti care prezinta curentul de permacultura, un mod de agricultura sustenabila: In cautarea gradinii perfecte, Agroechology sau Avize pentru soare. In ceea ce priveste documentarele internationale, s-au vizionat cele mai recente realizari care au in prim plan incalzirea globala: March of the Penguins 2 sau ”The Breakthrough in renewable energy”.

Din programul GreenTech Film Festival a facut parte si conferinta „Cum poate ajuta tehnologia in dezvoltarea solutiilor sustenabile?” la care au participat experti in stiinta, tehnologie si ecologie din Romania si Franta si care au incercat sa ofere un raspuns la subiectul central al conferintei: „Energie regenerabila si stocarea energiei: apa, CO2 si soare. Masini electrice. Case solare” si „Dezvoltarea de solutii pentru agricultura sustenabila”. Temele dezbatute in cadrul conferintei pot fi vazute aici.

Tot in cadrul festivalului au avut loc o serie de ateliere dedicate celor mici despre reciclare, ecologie, tehnologie, stiinta sau robotica sustinute de parteneri ai proiectului: Asociatia Alucro, HuBS.  

 

  22552763 1958217601114082 5046893190589800883 n22406235 1956627867939722 8983784150989752307 n

„Prin GreenTech Film Festival am dorit sa aratam lumii ca exista si o alta Romanie, ca sunt oameni carora le pasa de ce se va intampla in viitor si care iau masuri. Nu sunt actiuni mediatizate si promovate, de aceea am vrut sa fim acel instrument care sa aduca acesti oameni si proiectele lor in atentia publicului romanesc dar si strain”, Nicoleta Talpes, organizatoarea GreenTech Film Festival.

GreenTech Film Festival a fost organizat de Media Image Factory, cu o experienta de 10 ani in dezvoltarea si comunicarea proiectelor sociale, Asociatia ECOTIC, Institutul Francez, cu sprijinul Every Can Counts Romania, IBM si UPC, LIDL, Discovery Channel, Revista Stiinta si Tehnica, dar si al altor parteneri. Mai multe detalii despre filme si ateliere sunt disponibile pe site-ul www.greentechfilmfestival.ro si pe pagina de Facebook GreenTechFilmFestival.

Parteneri media: Radio ZU, Zile si Nopti, 24 Fun, DECS, Cinemagia, Dicovery Channel, Green Report, InfoMediu Europa, Stiinta&Tehnica, Eva.ro, Cinefan, Orasul Meu, Informateca, Romania Pozitiva, Filme-Carti, Modernism, Gratuitor, Feeder.ro.

Deplasarea cu masinile electrice a fost posibila cu sprijinul: BADSI, BMW Romania, Renault Romania.

Primul Festival Zero Carbon din Romania a fost posibil cu sprijinul: Asociatia Zero CO2.

Masina oficiala a festivalului: Nissan Leaf – cea mai vanduta masina electrica din lume!

Website-ul festivalului a fost realizat cu sprijinul: Undesigned.

Folosirea produselor de catering locale a fost posbila cu sprijinul: Aqua Carpatica, Cofetariile Delice.