Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Pentru sustinerea unui proiect atat de indraznet si de ambitios precum GreenTech Movie Festival, lansam o campanie prin care ne dorim ca, pana in toamna, sa informam publicul din Romania despre rolul, beneficiile si impactul tehnologiei asupra mediului. De aceea, pentru o documentare sustinuta a acestui proiect, am reunit parerile expertilor din domeniul tehnologiei, al ecologiei sau ale celor pasionati de teme conexe.

Acestui demers i s-a alaturat Cristian China-Birta, un nume foarte cunoscut in zona de blogging din Romania. Modest din fire, a tinut sa sublinieze ca nu este un expert pe aceasta tema, insa a raspuns invitatiei noastre pentru ca apreciaza initiativa.

cristian china birta

Cum definiti tehnologia eco?

Nu sunt specialist, dar de la nivelul meu de om interesat de acest aspect, as spune ca tehnologia eco este acea tehnologie care are cel mai mic impact asupra mediului si inaintea procesului tehnologic si in timpul, si dupa.

Cum poate fi reconstruita lumea post-consum din materiale reutilizabile si biodegradabile?

In primul rand, trebuie sa intram intr-un mindset care sa ne ajute sa intelegem ca prea multa vreme nu ne-a interesat protectia mediului. Apoi sa formam cat mai multi specialisti, care sa puna umarul sa ”propovaduiasca” acest mesaj si in randul publicului larg. Ca sa putem pune presiune pe companii, pe branduri, pe institutii, caci fara implicarea acestora nu prea cred ca se poate face mare lucru.

Care sunt parametrii socio-culturali ai tehnologiei eco (context, specific, caracteristici)?

Exista un clivaj major intre cei interesati de acest aspect si marea majoritate, careia i se rupe. Problema cea mai mare pe care o vad eu in acest moment este ca cei interesati sunt vazuti de restul lumii mai mult ca niste hipsteri eco, ceea ce inseamna o bariera aproape de netrecut in colaborarea dintre cele doua parti. In plus, la nivel de educatie eco, suntem nici macar la nivel de grupa mica de gradinita.

Cum poate fi regenerat mediul cu ajutorul tehnologiei?

Nu sunt specialist, deci nu ma pronunt. Dar din ce am vazut stiu ca asa ceva presupune investitii masive. Ca sa obtii rezultate semnificative, ma refer, nu plantat de pomisor in curtea din spate (ceea ce e frumos, desigur, dar nu suficient, nici pe departe suficient).

Cunoasteti idei verzi revolutionare, proiecte tehnologice eco aparute din relatia ecologiei cu tehnologia?

Poate pare ciudat, dar ce se intampla cu brandul Tesla cred ca o sa influenteze o noua generatie si o sa o faca la nivel masiv. Pentru ca schimbarea totala de mindset pe care o propune acest brand este ceea ce avem nevoie in relatia cu mediul.

Cum poate fi valorificata tehnologia IT – gadgeturi, internet, in raport cu normele ecologice actuale?

Internet of Things ia amploare din ce in ce mai mare. Si este de presupus ca o sa se dezvolte si pe zona eco. Doar ca, din ce vad, multe din initiative nu pot sa ”zboare” pentru ca nu sunt gandite in mindset de business, ci ca niste chestiuni simpative si atat.

Care este relatia dintre globalizare si tehnologie de mediu?

Globalizarea vine si cu rele, dar si cu bune. Cu rele pentru ca tehnologizarea fortata impacteaza grav mediul. Cu bune pentru ca accesul rapid si ieftin la informatie poate schimba niste mentalitati mult mai repede decat in alte timpuri.

Care e impactul tehnologiei eco asupra economiei mondiale?

Deocamdata foarte mic. Adica si brandurile care vor sa para eco o fac doar ca sa dea bine, asta nu este nici pe departe in core businessul lor. Dar, cred, va fi o curba ascendenta brusca la un moment dat. Si o sa vedem ca, in decurs de vreo 10 ani, se va trece de la statusul actual – de nice to have – la o preponderenta in businessul tehnologic pe partea eco.

Care sunt preocuparile sistemelor educationale de stat si private privind tehnologia eco?

La noi, zero barat. Niste copy/paste din texte teoretice si total degeaba. Si nu sunt sanse sa se schimbe ceva in viitorul apropiat. Asa ca nu m-as baza pe sistemul educational de la noi sa ajute in aceasta privinta.

Cum influenteaza mass-media progresul tehnologic eco?

Mass-media trebuie sa aiba 1. ”munitie” despre care sa relateze 2. O masa critica de receptori interesati de acest aspect. Asa ca o sa dureze niste ani buni pana sa asistam la o presa interesata masiv de aceste subiecte. In rest, presa este doar transmitator. Si unul din ce in ce mai slab…

Cum arata orasul viitorului?

Nepoluat, functionand cu energii alternative diverse si diversificate si cu cetateni pentru care a fi eco sta fix langa a fi demn si a fi respectat.

Cunoasteti exemple de bune practici (ecologie, tehnologie verde, mediu) din Romania?

Nici un exemplu cu care sa ma mandresc. Doar mici incercari si, mai ales, tentative de CSR si, pe cale de consecinta, de PR.